Bovino Menu Zoeken
Categorieën
Klantenservice +31 (0) 85 401 62 90
Klantenservice: +31 (0) 85 401 62 90 Klanten geven ons een 9.8/10Sterren Meer dan 7.000 kwaliteitswijnen
Zoek uw favoriete wijnen
maar liefst 948 kwaliteitswijnen..!
Thuiswinkel Waarborg certificaat Trust Ecommerce Europe
Winkelmandje

De Apostelhoeve wijn

Ontdek de nieuwe oogst en overige wijnen van de Apostelhoeve uit Maastricht. In 2020 stonden de wijnen nog vaker dan voorgaande jaren in de spotlight. Zo werd de Apostelhoeve benoemd tot producent van het jaar door Perswijn. Tevens werd er door het televisieprogramma 'Humberto onderneemt' een aflevering op RTLZ toegewijd aan het bijzondere familiebedrijf van de Familie Hulst. Ten slotte heeft het wijnhuis maar liefst drie gouden medailles in de wacht gesleept met de Cuvee XII 2019, Pinot Gris 2019 en Riesling 2019 tijdens Le Mondial Des Vins Blancs Strasbourg 2020. Waarschijnlijk begrijpt u waarom wij zo trots zijn om ook dit jaar deze wijnen aan u te mogen presenteren.

de apostelhoeve

Geschiedenis van de Apostelhoeve

In 1970 werd door de Apostelhoeve de eerste wijnstokken op de helling van het Jekerdal in Maastricht geteeld. Bovenop de Louwberg, een prachtige plek in Limburg, is een van de grootste wijndomeinen van Nederland te vinden. De Apostelhoeve is tevens ook een van de oudste wijndomeinen van Nederland. De grond die de Apostelhoeve bezit is ruim tien hectare groot en levert zes verschillende droge witte wijnen en twee mousserende wijnen.

apostelhoeve wijn    apostelhoeve wijnhuis

De huidige grond van de Apostelhoeve had al eerder te maken met de wijnbouw. Deze wijncultuur rondom Maastricht is dan ook niet nieuw voor de wijnwereld. Het schenken van wijnen uit deze streek was in de Romeinse tijd namelijk geen uitzondering. Ook een beeld van het landschap van Maastricht rond 1300-1500 laat zien dat de bodem van Geul-, Maas-, en Jekerdal ruim voorzien van wijngaarden waren. Deze regionale wijn kon tot aan het einde van deze periode nog de strijd aan met het bier. Echter werd het bier vanaf deze tijd door middel van hop pittiger en langer houdbaar gemaakt. Hierdoor stond de tijd van de brouwers in de bloei en waren de makers van wijn helaas de dupe hiervan.  

Tijdens de Middeleeuwen bedroeg de consumptie van wijn door inwoners gemiddeld niet veel meer dan twintig à vijfentwintig liter per jaar. Daar kwam tijdens de 16e eeuw dan ook nog eens een periode van extreme kou bij. Rond 1540 zette deze golf in en nam in stevigheid vanaf 1590 toe. Deze hevige klimaatverandering en de oorlogshandelingen door de 80-jarige oorlog brachten de wijnbouw in de regio om. Een kroniek over het Apostelhuis vertelt dat deze na 1581 niet meer actief was en dat deze rond 1600 werd opgeknapt.

Slechts bij kerkelijke instellingen en welgestelde mensen had de wijnbouw rondom Maastricht nog een minimaal bestaan. Echter bleef het prinsbisdom van Luik onaangetast achter na de destructieve oorlogshandelingen. De wijn uit Hoei was hier dan ook een echte drank van het volk tot in de 19e eeuw. Meer dan driehonderd jaar na de verdwijning van de wijnbouw rondom Maastricht, in 1946, werd pas de laatste wijngaard gerooid.

Klimaat en bodem

De combinatie van de bodem van de Louwberg en het microklimaat biedt een solide basis voor de druiventeelt. De temperatuur is op de berg altijd 2-3 graden hoger aangezien de kou uit het Noorden komt en de wijngaard op de zuidhelling ligt. De bodem bevat onder de veel warme en humusrijke lagen veel mergel en silex. Dit zijn dan ook typerende smaken die in de verschillende wijnen van het Maastrichtse wijnhuis terug te vinden zijn. De Apostelhoeve werkt tevens met zeer moderne installaties. Denk hierbij aan roestvrijstalen gistingstanks, moderne bottelmachines en een computergestuurde pneumatische pers.

Oogstverslag 2018

Ook in 2018 brachten wij weer enkele bezoeken aan wijngaard de Apostelhoeve van de familie Hulst. Wij kunnen ons geen bezoek met slecht weer herinneren. We vonden het prachtig om familie Hulst aan het werk te zien met pure passie op de zonnige wijngaard. We bewonderden het vakmanschap bijvoorbeeld tijdens de oogst van de Riesling en tijdens het bottelen van De Apostelhoeve Cuvee XII. 2018 was een bijzonder jaar wat betreft temperatuur en zonnige dagen in Nederland. Zowel in het voorjaar als tijdens de zomerperiode was het klimaat ongekend warmer dan voorgaande jaren. Dit weerspiegelt dan ook in het record aan hoeveelheid oogst die de Apostelhoeve tijdens het afgelopen jaar heeft geproduceerd. Het was voor de Apostelhoeve, net zoals voor veel andere wijnmakers in de regio, een top wijnjaar. De droogte en warmte zorgde natuurlijk ook voor wat uitdagingen. Om u een gedetailleerder verslag te geven van het wijnjaar 2018 in Maastricht, hebben wij familie Hulst van de Apostelhoeve gevraagd om de hoogtepunten en belangrijkste momenten voor u op te sommen. 

Lees hier het volledige verslag van het oogstjaar 2018 van de Apostelhoeve.

Bovino at your service
Gratis verzending vanaf €75,-*
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis*
45 dagen proefgarantie
Betalen met ideal
Betalen met Paypal
Betalen met mastercard
Betalen met maestro
Betalen met Bancontact
Betalen met visa
Betalen met Apple Pay
Verzenden via Post NL
NIX18
Thuiswinkel Waarborg
Trust Ecommerce Europe
Copyright Bovino © 2021 All rights reservedOver Bovino | Klantenservice | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacy statement | Herroepingsrecht | Verantwoord alcoholgebruik
Cookies

Wij gebruiken cookies om uw ervaring beter te maken. Om te voldoen aan de cookie wetgeving, vragen we uw toestemming om deze te plaatsen. Meer informatie

Ja, ik geef toestemming
Zoek uw favoriete wijnen