Barón de Ley - Finca Monasterio - 0.75L - 2020
- Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis*
- Gratis verzending vanaf €79,-*
- 45 dagen proefgarantie
- Klanten geven Bovino een 9.4/10
- Wijn van gerenommeerde wijnhuizen
Meer informatie over de Barón de Ley - Finca Monasterio
Barón de Ley werd in 1985 opgericht door een team van ervaren wijnprofessionals uit Rioja dat een nieuw type wijnhuis wilde opzetten, met een voor de regio geheel nieuwe aanpak. Het voormalige klooster met 90 hectare land bood hun de kans om wijnen te maken van druiven uit eigen wijngaarden. Bijzonder, want in Rioja zijn de meeste wijngaarden nog altijd in handen van druivenboeren die hun druiven aan de wijnhuizen verkopen. Barón de Ley is befaamd om zijn Reserva-wijnen: krachtig, geconcentreerd en complex, maar ook fruitgedomineerd en daardoor aantrekkelijk voor een brede groep wijndrinkers. Met autochtone druiven zoals garnacha, graciano, maturana en garnacha blanca naast tempranillo blijft Barón de Ley trouw aan zijn roots, maar verbreed het de mogelijkheden om nieuwe, onderscheidende wijnen te maken. De wijnen van Barón de Ley zijn 100% Rioja, maar hebben stuk voor stuk een eigentijds karakter.
Klimaat/Terroir
Het klimaat is gematigd, met zowel invloeden van de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee.
Vinificatie
Na een zeer strenge selectie in de wijngaard worden de rijpe druiven voor de Barón de Ley Finca Monasterio met de hand geoogst en zeer voorzichtig in 15-kilo kratjes naar de selectietafel vervoerd. Uiteindelijk komen alleen de allerbeste hele druiven in aanmerking voor kneuzing. In speciaal voor deze wijn ontworpen vaten komt de fermentatie tijdens de ongeveer 15 dagen durende schilinweking op gang. Door diverse keren de most te verpompen kunnen alle aroma’s, kleur en kracht uit de tempranillo en overige druiven (onder andere de in Rioja verboden cabernet sauvignon!) opgenomen worden in de wijn en ontstaat bij 30 °C het gewenste percentage alcohol. De rijping vindt gedurende 18 maanden plaats op Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten van verschillende toasting. Pas aan het einde van de opvoeding wordt de uiteindelijke wijn samengesteld uit de diverse cuvées. Nadat ook deze versneden wijn een maand vatrijping heeft ondergaan, wordt hij gebotteld en krijgt de fles zijn kenmerkende metalen etiket met kloosterbel.
Druiven
Tempranillo, Cabernet Sauvignon, garnacha, graciano en mazuelo
Alcoholpercentage
14,5%
Geur & Smaak
De intens donker paarse kleur van de wijn voorspelt z’n concentratie: stevig, rijp, zwarte bessenfruit, koffietonen, zoethout, kruiderijen en chocola. Serveersuggestie Te serveren bij vlees en pikante harde kazen.
Weetje
De eerste wijngaard van Barón de Ley werd in 1985 aangelegd naast een oud Benedictijns klooster (Monasterio)
Onderscheidingen
Harold Hamersma: 9- (Vintage 2015)