https://www.bovino.nl/wijnhuis/de-apostelhoeve/_381_w_813__NL_1
Klantenservice: 085 401 62 90 Klantenbeoordeling: 9.3/10
Meer dan 1.500 kwaliteitswijnen..!
Zoeken naar...
maar liefst 948 kwaliteitswijnen..!
Winkelmandje
Proefgarantie
Kwaliteitswijnen
Snelle Levertijden
Achteraf betalen
Geklimatiseerde opslag
 

De Apostelhoeve wijn

  #/pagina   

In 1970 werd door de Apostelhoeve de eerste wijnstokken op de helling van het Jekerdal in Maastricht geteeld. Bovenop de Louwberg, een prachtige plek in Limburg, is een van de grootste wijndomeinen van Nederland te vinden. De Apostelhoeve is tevens ook een van de oudste wijndomeinen van Nederland. De grond die de Apostelhoeve bezit is ruim tien hectare groot en levert zes verschillende droge witte wijnen en twee mousserende wijnen.

apostelhoeve wijn    apostelhoeve wijnhuis

Historie van de Apostelhoeve

De huidige grond van de Apostelhoeve had al eerder te maken met de wijnbouw. Deze wijncultuur rondom Maastricht is dan ook niet nieuw voor de wijnwereld. Het schenken van wijnen uit deze streek was in de Romeinse tijd namelijk geen uitzondering. Ook een beeld van het landschap van Maastricht rond 1300-1500 laat zien dat de bodem van Geul-, Maas-, en Jekerdal ruim voorzien van wijngaarden waren. Deze regionale wijn kon tot aan het einde van deze periode nog de strijd aan met het bier. Echter werd het bier vanaf deze tijd door middel van hop pittiger en langer houdbaar gemaakt. Hierdoor stond de tijd van de brouwers in de bloei en waren de makers van wijn helaas de dupe hiervan.  

Tijdens de Middeleeuwen bedroeg de consumptie van wijn door inwoners gemiddeld niet veel meer dan twintig à vijfentwintig liter per jaar. Daar kwam tijdens de 16e eeuw dan ook nog eens een periode van extreme kou bij. Rond 1540 zette deze golf in en nam in stevigheid vanaf 1590 toe. Deze hevige klimaatverandering en de oorlogshandelingen door de 80-jarige oorlog brachten de wijnbouw in de regio om. Een kroniek over het Apostelhuis vertelt dat deze na 1581 niet meer actief was en dat deze rond 1600 werd opgeknapt.

Slechts bij kerkelijke instellingen en welgestelde mensen had de wijnbouw rondom Maastricht nog een minimaal bestaan. Echter bleef het prinsbisdom van Luik onaangetast achter na de destructieve oorlogshandelingen. De wijn uit Hoei was hier dan ook een echte drank van het volk tot in de 19e eeuw. Meer dan driehonderd jaar na de verdwijning van de wijnbouw rondom Maastricht, in 1946, werd pas de laatste wijngaard gerooid.

 

Klimaat en bodem

De combinatie van de bodem van de Louwberg en het microklimaat biedt een solide basis voor de druiventeelt. De temperatuur is op de berg altijd 2-3 graden hoger aangezien de kou uit het Noorden komt en de wijngaard op de zuidhelling ligt. De bodem bevat onder de veel warme en humusrijke lagen veel mergel en silex. Dit zijn dan ook typerende smaken die in de verschillende wijnen van het Maastrichtse wijnhuis terug te vinden zijn. Zoon Mathieu Hulst gaat twee keer per jaar op stage in de Elzas zodat hij zich steeds blijft ontwikkelen als wijnmaker. Dit doet hij door middel van de nieuwste technieken en de honderden jaren ervaring die deze streek met zich meebrengt. Dit is dan ook telkens weer te merken aan de hogere kwaliteit van de wijnen. De Apostelhoeve werkt tevens met zeer moderne installaties. Denk hierbij aan roestvrijstalen gistingstanks, moderne bottelmachines en een computergestuurde pneumatische pers.

Bovino at your service.. Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis Gratis verzending boven de €80,-* Proefgarantie Gratis retouneren
Over Bovino | Contact | Klantenservice | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacy statement | Herroepingsrecht
Bovino B.V. | Tel. 085 401 62 90 | info@bovino.nl | Kwaliteitswijnen sinds 1967