Abadal - Picapoll - 0.75 - 2022
- Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis*
- Gratis verzending vanaf €79,-*
- 45 dagen proefgarantie
- Klanten geven Bovino een 9.4/10
- Wijn van gerenommeerde wijnhuizen
Meer informatie over de Abadal Picapoll
Abadal is gevestigd in Santa Maria d’Horta d’Avinyó in het kleine wijngebied Pla de Blages in het uiterste noordoosten van Catalunya. Het wijnhuis werd in 1983 opgericht door Valentí Roqueta en ligt in de buurt van zijn ouderlijk huis Masia Roqueta, waar de wijnbouwgeschiedenis meer dan negen eeuwen teruggaat. Valenti sloot een compromis met de streek Pla des Bages: hij mocht er een wijnbedrijf starten mits hij er wijn zou maken waarin het unieke karakter en terroir van de streek volledig terug zouden komen. Hij knapte verlaten wijngaarden op, deed de nodige investeringen en hield zich aan zijn belofte. Abadal maakt louter wijnen van druiven die van oudsher in de streek voorkomen. Inheemse druiven zoals Picapoll, Macabeo en Sumoll, maar ook Franse druiven zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon, al geruime tijd echte Catalaanse druiven. Typiciteit, terroir en traditie dus, maar de wijnen worden gemaakt volgens de laatste inzichten in een state of the art wijnkelder.
Klimaat & Terroir
Een continentaal klimaat, want door de ligging achter het kustgebergte is de matigende invloed van de Middellandse Zee beperkt en is het verschil in dag- en nachttemperatuur groot. De bodem is rijk aan kalk en klei.
Vinificatie
De druiven worden op lage temperatuur vergist in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt de wijn nog 3 maanden op zijn gistcellen.
Druiven
Picapoll
Alcoholpercentage
12,5%
Geur & Smaak
De Abadal Picapoll, niet te verwarren met Picpoul, is een verleidelijke, gulle wijn met een frisse, brede smaak. De wijn heeft fruitige aroma’s van ananas, grapefruit, abrikoos, florale aroma’s van jasmijn en verse kruiden zoals venkel, munt en lavendel.
Serveersuggestie
Serveer op 10 graden als aperitief, bij paella, schaal- en schelpdieren, diverse visgerechten, geroosterde kip, gegrilde groenten en bij Aziatische gerechten.
Weetje
Picapoll wordt zo genoemd omdat er op de druif roestbruine “krasjes” zitten, ‘picas’ in het Catalaans. De druif is klein en compact en de schil is zacht, vandaar de gevoeligheid voor deze ‘picas’.
Onderscheidingen
Harold Hamersma: 8 (Vintage 2016)