Domaine de Châtenoy - Menetou-Salon Pierre-Alexandre - 0.75L - 2020
- Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis*
- Gratis verzending vanaf €79,-*
- 45 dagen proefgarantie
- Klanten geven Bovino een 9.4/10
- Wijn van gerenommeerde wijnhuizen
Meer informatie over de Domaine de Châtenoy - Menetou-Salon Pierre-Alexandre
De Menetou-Salon van Isabelle en Pierre Clément komen van kalkhoudende kleibodems en zijn over het algemeen fruitig en soepel. Samen met hun dochter Anne, die de zestiende generatie in deze wijnfamilie vormt, runnen zij hun familiebedrijf in de Loire. Dat de familie Clément veel ervaring heeft met het maken van wijn in de Menetou blijkt uit bronnen uit 1560 die verhalen over de verdienstelijke wijnen van ene Sébastien Clément. In 1891 wordt beschreven op wat voor revolutionaire manier Pierre-Alexandre Clément meeldauw tegengaat en hoe hij de oprichter wordt van het druiventelers-genootschap van MenetouSalon. Hun werkmethode is niet geheim: 'Goede wijn krijg je alleen met goede druiven.' Dus door veel tijd door te brengen in de wijngaarden en door beperkt maar selectief te oogsten. Ook natuurlijke gisten en de modernste technieken zorgen voor topkwaliteit. De familie Clément verbouwt uiteraard sauvignon blanc, maar ook een derde pinot noir voor rode wijnen en rosé.
Klimaat/Terroir
Het klimaat is gematigd. De bodems bestaan uit kalkhoudende klei bezaaid met clusters van kleine fossiele oesterschelpen: argilo-calcaire du Kiméridgien.
Vinificatie
Voor deze speciale cuvée worden zeer rijpe Sauvignon Blanc druiven, afkomstig van dertig tot vijftig jaar oude stokken, gebruikt. Zo ontstaat een zeer geconcentreerde most. Vergisting vindt vervolgens plaats in eiken vaten waarvan jaarlijks de helft wordt vernieuwd.
Druiven
Sauvignon Blanc
Alcoholpercentage
14.5%
Geur & Smaak
Zoete sinaasappel, marmelade, honing en vers gesneden bloemen. Daarnaast verleidt zijn verrukkelijke aromatische rijkdom: vanille, ingemaakte vruchten en kruiderijen.
Serveersuggestie
Niet te koel geschonken is dit een weergaloos mooi glas wijn bij volle vis-, witvlees- en schaaldiergerechten alsmede gevogeltelever.
Weetje
De ‘Pierre Alexandre’ ontwikkelt zich prachtig op fles. Tip: bewaar eens enkele flessen een paar jaar!